4. mai 2009

Kristne tradisjoner og Human-Etisk Forbund



Kom over en meget leseverdig leder i lørdagens utgave av "Velsignet Helg". Den er ført i pennen av Vebjørn K. Selbekk om omhandler viktigheten av den kristne konfirmasjonen, og har flere elegante stikk til Human-Etisk Forbunds (HEF) alternative tilbud til slike kristne handlinger.

Selbekk skriver:
"I disse ukene i april og mai er vi midt inne i den mest hektiske delen av konfirmasjonssesongen. Tusenvis av ungdommer kommer i nærkontakt med evangeliet gjennom de ulike kirkelige og frikirkelige konfirmasjonstilbudene.
Det er dette spennende møtet mellom ungdom og kristen tro vi ønsker å sette fokus på i denne hovedsaken. Human-Etisk Forbund på sin side, er tradisjonen tro også på banen for å skryte av oppslutningen om sitt egensnekrede substitutt til kirkens rituale, den såkalte borgerlige konfirmasjonen.

Forbundets publikasjon Fri Tanke er tilsynelatende stolt over at andelen humanistiske konfirmanter har økt med 0,7 prosentpoeng fra i fjor til i år. 15,7 prosent av 15-åringene som konfirmerer seg i år har valgt Human-Etisk Forbunds alternativ fremfor kirkelig konfirmasjon. Men tallet representerer likevel en nedgang i forhold til 2007 da 16,5 prosent konfirmerte seg borgerlig.
Vi synes i det hele tatt at det er noe litt grått og stusselig med en erklært ikke-religiøs organisasjon som ser seg nødt til å kopiere de kirkelige tradisjonene de ellers kritiserer så sterkt.Kreativitet og evnen til å finne på noe eget er tydeligvis ikke Human-Etisk Forbunds sterkeste side. For ikke bare har de rappet konfirmasjonsfeiringen.
De har også lansert hjemmelagede alternativer til kirkelig dåp og den kristne julefeiringen. Men uansett hvor hardt de prøver, blir humanetiske navne- og lysfester aldri annet enn bleke ateistiske kopier av de kristne originalene."

Det er artig å se hvordan det blir påpekt hvordan Human-Etisk Forbund prøver å kopiere alle kristne tradisjonene med å erstatte dem med bleke kopier, som Selbekk skriver. Hvorfor er de ikke oppfinsomme nok til å finne på egne tradisjoner og ritualer? Selbekk skriver videre:

"Human-Etisk Forbund har også varslet at de kunne tenke seg å utfordre kirken på et annet område, nemlig tjenesten som sykehusprest. Men hvilket håp er det egentlig de humanetiske erstatningsprestene har tenkt å formidle til mennesker i livets siste fase? Har de tenkt å forkynne dem sitt depressive budskap om at alt er slutt og at nå er det bare den store evige tomheten som venter? Med bare en slik type forkynnelse å tilby er det vel like greit at de holder seg hjemme."

Ganske festelig. Det er ganske tankevekkende hvordan HEF prøver å ta opp kampen mot etablerte tradisjoner. Ikke det at de ikke har rett til det, for all del. Men det er påfallende hvor lite deres tilbud egentlig inneholder? Som Selbekk her påpeker, hva har de å tilby når de nå vil legge til rett for et alternativ til sykehuspresten? Hva kan de gi? Svaret er vel enkelt; ingenting.

Videre så presenterer Selbekk en undersøkelse om den kristne konfirmasjonen og om dens betydning. Han skriver:
"Den kirkelige forbønns- og velsignelseshandlingen på konfirmasjonssøndagen er også viktigere for konfirmantene enn man kanskje skulle tro.
Undersøkelsen viser at det var forholdsvis få som meldte seg til konfirmasjon med spesiell tanke på å bli velsignet på konfirmasjonsdagen. Men underveis blir velsignelseshandlingen viktigere for stadig flere. Tallene viser at to av tre konfirmanter ser frem til denne handlingen.I fjor ble den mest omfattende undersøkelsen noensinne utført blant norske kirkelige konfirmanter. Den tok for seg konfirmantenes forhold til trosspørsmål.

Nesten 2.000 ungdommer ble intervjuet av institusjonen Kirkelig utdanningssenter i nord. Målingen viste at halvparten av kirkelige konfirmanter klart bekjenner sin kristne tro. Resultatet overrasket det kirkelige forskningsmiljøet. — Det er overraskende at så mange svarer så klart at de er kristne. Vanligvis svarer mange noe sånn som at de er kristne, men på min egen måte, eller lignende. Her svarer veldig mange klart at de er kristne, sa forsker Bernd Krupka i Kirkelig utdanningssenter i nord til Vårt Land den gangen."

Ifølge undersøkelsen så ser 2 av 3 konfirmanter fram til selve forbønns- og velsignelseshandlingen. Hvorvidt dette tallet gjenspeilet hele befolkningen er noe vanskelig å vite, men om det gir et lite innblikk så er det veldig positivt. Det er kanskje grunn til å innse at konfirmasjonen er viktigere for norske ungdommer enn vi trodde? At undervisningen er bibelsk fundert er dermed utrolig viktig i denne sammenheng. Konfirmasjonen er en stor mulighet for å lære ungdommer som har lite kunnskap om kristen tro hva det kristne budskapet har å si til oss?
Den Norske Kirke er stor og mangfoldig. Mange steder er undervisningen god, mens andre steder er den nok ganske så mangelfull. Det er et stort ansvar å lære unge om hva den kristne tro lærer. Det er også nødvendig hos unge som selv er kristne. Kunnskapsnivået er ikke alltid så høyt som vi tror, og det gjør at mange unge kristne trenger en solid og bibelsk konfirmantundervisning. Her har de lavkirkelige organisasjonene et stort ansvar og en stor mulighet. La oss håpe de tar vare på den!

Selbekk skriver til avsluttning:
"Dette er positive og spennende funn for alle som jobber med og er opptatt av unge menneskers forhold til kristen tro. Kirkens konfirmasjonsarbeid representerer en viktig mulighet til å kunne presentere evangeliet for den unge generasjonen i Norge. Kanskje er det den aller viktigste."

Og det er jeg helt enig i. Så lenge det blir gjort på en bibelsk fundert måte, der det som blir servert er skikkelig mat, og ikke sukkerspinn, som smaker ok der og da, men som ikke gir langvarig næring.

3 kommentarer:

Admin sa...

Bra innlegg!

Forresten litt "humor" med HEF. Kunne vært interessant å sett dere knockoff av en sykehusprest.

Anonym sa...

Hva disse "humanistene" har å fare med er Mamma gud, unnskyldende oss og forførende oss. Det er trist. Jeg er forøvrig enig i at ungdomsarbeidet er essensielt: Det er morgendagens samfunn det strides om.

BARE BLÅBÆR

Ta en titt på bloggen min!
Du må tro at den er fin.
Dikt jeg skriver - livet om.
Kom og voks ved blikk og dom!

Anonym sa...

ma sjekke:)