19. nov. 2009

Kunnskapens vugge..

Det er ikke til å stikke under en stol at det i dagens teknologisk samfunn er mange ting som går dukken. Røyksignaler var f.eks nyttig før, men ikke nå til dags..

Før hadde mange et 12-binds leksikon i bokhylla. Husker faktisk at vi kjøpte en slik samling av en selger som kom på døra en gang jeg gikk på barneskolen. Er vel ikke mange som kan skryte av "jeg-er-leksikonselger" lenger..

Mange har fremdeles denne endeløse rekka stående i bokhylla. Men salget må vel være synkende, er min umiddelbare tanke. For hallo! Hvem gidder å kjøpe et 12-binds leksikon til en dyr sum, når man har alt man trenger å vite samlet på en plass; nemlig internett?




Google og slikt

Når det moderne mennesket skal vite noe, så googler man det.. Når det moderne mennesket trenger svar på mer eller mindre livsviktige spørsmål, så googler man det..

Og for ikke å glemme wikipedia. Det geniale stedet der man finner alt mellom himmel og jord.
Om du lurer på hva tåfis egentlig er, så ja, la wikipedia fortelle deg at det "er en allmenn betegnelse for vond lukt fra føtter og særlig tærne" og at det kommer av "når svette på føttene holdes over lengre tid ved kroppstemperatur." Kanskje de fleste allerede har nok kunnskap om dette, men du ser poenget..

Det er ikke den ting som wikipedia ikke kan gi deg kunnskap om. Eller jo, enkelte urspesielle begrepet fra landsbygda har kanskje ikke funnet veien til wikipedia enda, men ellers så er det fasinerende hvor mye rart som finnes der..

Om du f.eks lurer på hvor mye sjokolade en gjennomsnitts nordmann spiser i året, så kan wikipedia fortelle deg at "nordmenn spiste i gjennomsnitt 9,2 kg sjokolade og 4,9 kg sukkervarer hver i 2004."
Og om du lurer på hvor store verdier det er snakk om så kan det sies at "bransjen beregner at markedet for godterier, pastiller og tyggegummi i Norge (2006) har en verdi på NOK 6,7 milliarder målt i omsatt verdi ut av butikk. Av dette utgjør godterier 80%, pastiller ca 12% og tyggegummi ca 8%."

Selv om ikke wikipedia alltid har en like stor akademisk tyngde, så er det likevel mange artikkler av høy kvalitet som er ganske så informative. Hva mener egentlig med 'den kalde krigen'? Hvordan fungerer Norges politiske system? Alle hater nazismen, men hva står den for?

På den andre siden så har wikipedia også mer - med all respekt - hjernedød informasjon. Jeg driter vel egentlig loddrett i at Norges Sjakkforbund (NSF) ble dannet i 1914 og at røyskatten parrer seg hvert år og får 5-12 unger i hvert kull, men for all del: folk er forskjellige, og smaken er som baken; full av dritt! På wikipedia er det noe for enhver hobby og interesse..

Som sagt; leksikonets posisjon som et must i bokhylla har nok mistet sin plass. Dagens samfunn forandrer seg lynraskt. Nye ord blir skapt hele tiden. Vi henter inspirasjon til språket vårt fra andre språk, ikke minst engelsk, men også fra andre kulturer. Ord som 'kebab' og 'hamburger' er vel ganske så stuerene for allmennheten.
Dermed så kan fort leksikon - og ordbøker for den del - fort utdateres. Historie skapes dag for dag. Den kan fort endres på internett, men det er desto mer tidkrevende og kostbart å endre den i bokform (les: leksikon).

Holdbarhetsgaranti

Det som derimot er stilig, er at det faktisk finnes noe som ikke endrer seg. En bok som kalles Bibelen har opp gjennom årenes løp talt til mennesker om deres tilstand. Boka - som er verdens mest solgte - har skapt debatt, vold, glede og frustrasjon gjennom de siste 2000 årene. Og den er fortsatt like aktuell. Det som den formidler "overgår all kunnskap" (Ef 3,19), og har frustrert de såkalte intelligente gjennom alle tider.

Det som denne 66-binds store boka kan gi, er noe som kan forandre livet til enhver som tro. Du vil nok ikke "bli klok" på alt, som det heter. Mye kan forvirre og frustrere oss enkle mennesker. Men essensen er slående uforståelig, på en herlig måte. En mann. Sendt fra Gud. Et kors. En ydmykelse. En straff - for alle. Resultatet klarer vi knapt å forstå en brøkdel av. Men det blir oss til frelse. ( wikipedia beskriver det som "innpass i Guds rike og et evig liv." )
Godt formulert. Men jeg synes Bibelen selv sier det enda bedre: "For Menneskesønnen er kommet for å frelse dem som var fortapt" (Matt 18,11). Frelse dem som var fortapt. Det vil vel si å redde ut oss fra en situasjon vi ikke var i stand til å løse selv. Frelse.

Jesus, Bibelen hovedperson, sa engang: "Jeg er Veien, Sannheten og Livet. Ingen kommer til Faderen uten ved meg." (Joh 14,6). Tenk å få eie en slik 'kunnskap'.

Leksikon blir utdaterte. Ordbøker blir urelevant til en viss grad.
Heldigvis står noe fast. Bibelen - vitnesbyrdet om Jesus - er den samme.
Godt at noe er sikkert, trygt og til å stole på - til alle tider!
Søk det som har holdbarhetsgaranti!

Ingen kommentarer: