18. feb. 2009

Historisk tilbakeblikk

Beklager noe mangelfull oppdatering i det siste. Jeg har rett og slett ingen god unnskyldning, men vi kjører på igjen. Det er tid for oppfriskning i allmenn historiekunnskap.
Året er 1999 og her kommer et knippe hendelser.

- - -

01. februar 1999: Kystpartiet blir stiftet. Det finnes mange kjedelige politikere. Unntaket er blant annet Steinar Bastesen, som i 2001 ble valgt inn på Stortinget. Bastesen var kjent som et friskt innslag som ikke unnlot å slenge med kjeften. En mann vi kan like.
Partiet kjemper for bevaring av Grunnloven, og naturvern og det å tale kystfolkets sak er selvsagt også viktige saker for partiet.
Bastesen ble senere eksludert fra partiet som han selv startet, men ble allikevel feiret under partiets 10-årsjubileum året etter..
Bastesen er kjent for sine mange utspill, komiske sådan. Her er to eksempler:

"Æ trur æ foretrekker champagne på ei sydhavsøy omgitt av havfruer framfor statlig norsk eldreomsorg. Men æ må ha fruen med!"

"Kongen imponerer meg, både han og kjerringa"


Steinar Bastesen i kjent stil

20 april 1999: Massakren ved Columbine High School. USA er ikke ukjent med skytetragedier på skoler og universiteter. To elever, Eric Harris og Dylan Klebold, skyter og dreper 12 medelever og en lærer. Harris og Klebold hadde plassert ut bomber i kantina for å drive elevene ut så de kunne skyte dem, men planen feilet. De gikk så inn og begynnte å skyte villt rundt seg.

Harris og Klebold tok selvmord på skolens bibliotek, mens flere medelever så på. Teoriene bak hva som fikk dem til å gjøre en slik grusom handling er mange, noe mener det refererer til Hitlers fødselsdag, andre mener det henviser til Ocklahoma-bombene som vi tidligere har nevnt.

Unge mordere

26 november 1999: MS "Sleipner" forliser ved Ryvarden fyr i Sveio kommune.
16 mennesker mistet livet då hurtigbåten på tragisk vis gikk på land og sank på Sletta. Været var hardt og det blåste godt i området.
Sleipner-ulykken er den værste innen hurtigbåtbransjen i hele verden og ulykken preget hele landet. I ettertid fikk ulykken store konsekvenser for både rederiet HSD og for blant annet kapteinen.
Det kunne fort endt enda værre. 69 mennesker ble reddet opp fra havet etter at båten sank. Det var mange båter i nærheten som kjempet for å redde mennesker opp fra det iskalde havet.


MS "Sleipner" tok med seg 16 mennesker i døden

31 desember 1999: Boris Jeltsin takker for seg. Jeltsin gikk på denne dagen av som president og overlot roret til Vladimir Putin.

Jeltsin startet sin politiske karriere i det sovjetiske kommunistpartiet i 1961. I 1985 ble han utnevnt til partisjef i Moskva av selveste Gorbatsjov. Den 12 juni 1991 ble Jeltsin valgt til Russlands president med 57% av stemmene. På slutten sviktet hans helse, og det - sammen med hans alkoholproblemer - gjorde at han 31 des 1999 gav stafettpinnen videre til Putin. Jeltsin døde av hjerteinfarkt 23 april 2007.

Her er en artig kavalkade av den uhøytidelige mannen.



Jeltsin får Clinton til å bryte ut i latter.

Ingen kommentarer: