3. feb. 2009

Historiske tilbakeblikk

Historie er spennende. Historie er lærerikt. For å forstå den verden vi lever i, må vi kunne historie. Jeg vil gjøre et lite dykk i historien. De siste tiårene har vært spekket med dramatiske og sjokkerende hendelser. La oss se på hva året 1995 gav oss!
- - - - -
17 januar 1995: Et jordskjelv som målte 7,2 på Richters skala rammet den japanske byen Kobe med full styrke. Skjelvet forårsaket store ødeleggelser og over 5 000 mennesker mistet livet.
Kobe ligger i Kansai-regionen og er en av landets viktigste havnebyer.

Store ødeleggelser etter det kraftige skjelvet
06 mars 1995: Nettavisene dukker opp. Brønnøysund Avis blir landets første nettavis, den publiseres 2 dager før Dagbladet og blir dermed første avis på internett.

07 mars 1995: New York gjenninnfører dødsstraff. 37 av de 50 delstatene i USA praktiserer den omstidte lovgivningen. Den vanligste metoden er giftsprøyte, som er gjeldene i 36 stater. Det er kun Nebraska som skiller seg ut, her er kun elektrisk stol tillatt. I tidligere tider var det henging som var mest vanlig.

19 april 1995: Datidens største terrorangrep på amerikansk jord fant sted. 168 mennesker blir drept da et kontorbygg for landets føderale myndigheter blir bombet.
Klokken 09:02 onsdag den 19. april sprenger en leiebil med over 2,3 tonn med eksplosiver på gata utenfor kontorbygget. Ekslosjonen var så kraftig at i tillegg til de drepte så ble over 800 mennesker skadet og rundt 300 nærliggene bygninger ble enten ødelagt eller kraftig skadet.
Timothy McVeigh, en tidligere veteran fra Gulfkrigen, ble senere dømt til døden for angrepet. Han ble henrettet ved hjelp av en giftsprøyte 11 juni 2001.

Den kraftige bomben gjorde store skader
13 mai 1995: Norge vinner Eurovision Song Contest. Finalen avholdes i Dublin, Irland, og den norske duoen Secret Garden stikker av med seieren med låten "Nocturne".
En morsom kuriositet er at bandets fiolistinne, Fionnuala Sherry, kommer var nettopp Irland.

13-16 juli 1995: Srebrenica-massakren. Minst 8 000 bosnjaker blir drept i og rundt Srebrenica av bosnisk-serbiske militærstyrker. Massakren blir omtalt som det største massemordet i europeisk etterkrigshistorie.
Området rundt Srebrenica ble erklært som "sikker sone" av FN og området skulle beskyttes av soldater fra FN, men de klarte ikke å forhindre folkemordet. Det er vanskelig å anslå nøyaktig hvor mange mennesker som mistet livet, men den Føderale Kommisjonen har en liste på 8 373 som er drept eller savnet. Den dag i dag blir det fortsatt oppdaget massegraver etter tragedien.
For å lese mer om de forferdelig massakrene, trykk HER.


Utgravningen av massegraver etter Srebrenica-massakren

04 november 1995: Israels statminister Yitzhak Rabin blir myrdet av en vensteekstemisten Yigal Amir, som var motstander av fredsprosessen.
Rabin var statsminister i to perioder; fra 1974-77 og fra 92-95. Han fikk i 1994 Nobels Fredspris for arbeidet som ledet fram til Oslo-avtalen.
For å se video av drapet på Rabin, trykk HER. (Det dødelige skuddet finner sted etter ca 7,15 min.)

- - - - -
Det var det for denne gang. Neste gang er det et annet år som står på programmet. Følg med!

3 kommentarer:

Ingar T. Hauge sa...

Spennende post, ser frem til neste historieforelesning. Kobe 1995 er selvsagt noe jeg har skrevet om selv flere ganger, som her og her. Og bare fordi vi er glad i detaljer: Dødstallene for Kobe 1995 ligger nærmere 6.400.

Anonym sa...

ja e kjekt me historie =) du må ta 1986 ein gong, mye kjekt så skjedde de åre der altså =)

Anonym sa...

Oh, ok, då beklage eg at eg ikkje va heilt oppdatert i statestikken. Godt me har någe ekspertar på området:) Jeg husker også skjelvet godt.

Silje: Kan godt ta 1986, men e litt kjekkare å ta år der eg faktisk sjøl kan huska ka så har skjedd:) hehe