6. jan. 2010

2000-tallet. En kavalkade. Del 2.

Vi fortsetter på vår kavalkade over 2000-tallet. Her kommer de viktigste (?) hendelsene i 2003, 2004 og 2005.

2003


Irak. 2003 var året da Irak kom i fokus. Etter angrepet på World Trade Center 11.09.01 så startet Bush sitt korstog mot det han berømt karakteriserte for "ondskapens akse". I løpet av året ble Irak utsatt for massive bombe- og rakettangrep. Sommeren 2003 blir Saddam Husseins brødre drept av amerikanske styrker, og senere får de forsyne meg tak i selvse Saddam også. Han blir senere henrettet ved henging. Film fra hendelsen dukket - ikke overraskende - opp på youtube etterhvert.


Bush vs Saddam. Fiender.


Jordskjelv. Det er ikke hverdagskost at 26 271 omkommer. Men når det skjer i land som Iran så er det egentligt tankevekkende hvor fort det går i glemmeboken... På tampen av året, 2. juledag, rammer et stort jordskjelv byen Bam i Iran. Skjelvet ble målt til 6,6 på Richters skala, og rundt 90% av alle bygningene i byen ble fullstendig rasert.

Dødsfall og støvlene på hylla. Litt sportsnyheter: Spydkasteren Pål Arne Fagernes omkom i en bilulykke på E6 i Østfold. Fagernes slet med personlige problemer, og det ble spekulert i om han tok livet av seg. Uansett, en tragisk utgang, for en relativt lovende idrettsutøver.
Over til fotball. Den danske keeperveteranen Peter Schmeichel legger opp, 40 år gammel. Han rangeres av mange som en av verdens beste keepere gjennom tidene. Han har i senere tid vært programleder for programmet "Møkkajobber" på Discovery..


Legenden Peter S.


2004


Fransk forbud. Det multireligiøse Frankrike vedtar en omstridt forbud, nemlig mot religiøse klesplagg og symboler i landets skoler. Forbudet skapte naturlignok sterke protester, i og med at Frankrike har en stor andel muslimer bosatt i landet. Også her til lands har vi opplevd diskusjon rundt en slik problemstilling, med debatten om hvorvidt det skal være lovlig å ikle seg hijab til politiuniformen.


Humorristisk karikatur.

Terror i Spania. 198 mennesker blir drept og rundt 1400 skadet som følge av en rekke terrorangrep i Madrid, Spania. Flere bomber går av med få minutters mellomrom på sentrale og folkerike steder som tog og togstasjoner. Angrepene viser seg å være nøye planlagt, og kan knyttet til en islamistgruppe med kontakt til Al-Qaeda.
NOKAS-ranet. En aprildag blir Norsk Kontantservice sin tellesentral i Stavanger ranet på brutalt vis. Gjerningsmennene kom seg unna med rundt 57,4 millioner kroner, noe som gjør ranet til norgeshistoriens største. Etterforskningen etter ranet viser at det var nøye planlagt. Under ranet blir den kristne politimannen Arne Sigve Klungland skutt og drept.
En av de sentrale bakmennene, David Toska, blir nærmest "rikskjendis" i etterkant av ranet.


NOKAS-ranerne.

Blodbad i Beslan. Det skjedde mye i 2004. En gisselaksjon på en skole i Beslan i Ossetia, Russland, ender i blodbad. Tsjetjenske terrorister tar over 1 3oo mennesker, de aller fleste barn, som gisler. I en dramatisk og til dels uoversiktelig og kaotisk storming av skolen blir 331 sivile, 30 terrorister og 11 russiske soldater drept.

Dødelige bølger. 2004 ender tragisk. 2. juledag blir Indonesia, Malaysia, Thailand, Sri Lanka, India og Maldivene rammet av en seire kjempebølger, såkalte tsunamier. Situasjonen er til å begynne med uoversiktelig, men etterhvert går det opp for hele verden hvilken ufattelig tagedie som har utspilt seg. De endelige offesielle dødstallene blir det nok aldri full enighet om, men det opereres med tall fra 280 000 til 315 000 døde, deriblant 84 norske statsborgere. De dødelige kreftene som skyllet mot land ble dannet etter en rekke underjordiske jordskjelv.


26 des 2004 ble en sorgens dag for mange.


2005


Pavebytte. 2 april dør pave Johannes Paul den andre. Han er den katolske kirkes overhode, og blir nærmest tilbedt som en guddom av en hel verden.. Han er den eneste paven som har besøkt Norge, det skjedde i 1989 da han besøkte Oslo, Trondhjem og Tromsø. Pave Johannes Paul var født i Polen og var kjent som en konservativ mann, med sterke meninger om mangt.


Paven i Rom..

Terrorangrep x 2. I løpet av sommeren 2005 ble både London og det egyptiske feriestedet Sharm el-Sheikh utsatt for terroranslag. I London blir t-banen og en buss angrepet, og 52 mennesker blir drept og over 700 skadet. I det populære ferieparadiser i Egypt blir rundt 90 mennesker drept.
Flystyrter. En rekke flyhavarier rammet flyindustrien, nærmest på løpende bånd. 14 august styrter et fly fra Helios Airways i Hellas og alle de 121 ombord omkommer. Kun 2 dager senere styrter et fly fra West Caribbean Airways i Venezuela og alle de 160 ombord omkommer. I september styrter Mandela Airlines i Indonesia og 117 omkommer. I slutten av oktober styrtet et fly fra Belleview Airlines i Nigeria, og alle de 117 menneskene ombord omkommer. Og nå har vi langt fra tatt med alle flystyrtene..
6 minutter i Istanbul. Avslutter denne del 2 av 2000-kavalkaden med miraklet i Tyrkia. Ja, jeg vet jeg nå er veldigt personlig, men dette er uten tvil en av de største øyeblikkene i moderne fotballhistorie. AC Milan rundspiller Liverpool og leder 3-0 til pause i finalen i Champions League. Liverpool snur kampen på 6 minutter i 2 omgang, og jammen vinner de ikke straffesparkkonkurransen og kan ta med seg trofeet hjem til Beatlesbyen til odel og eie. En klassiker av en fotballkamp!


"In Istanbul - we won it 5 times!"

5 kommentarer:

Ingar T. Hauge sa...

Husker alt sammen godt ennå, bortsett fra det med spydkasteren. Særlig Iran-skjelvet 2.juledag (samme dag som tsunamien året etter) sitter godt i minnet. Mulig at dette har noe med egne erfaringer med jordskjelv å gjøre.

Liverpool-kampen i 2005 står fremdeles som en klassiker, selv for meg som ikke er Liverpool-supporter:-)

Morgenstemning sa...

Et over gjennomsnitt interessant blogginnlegg! Dette vil me ( iallefall eg) ha fleire av framover:-) Det lyse samfunnsfagstudent lang veg, and I like it a lot!

Loff sa...

Sette pris på at du greidde å finna et bilde av Peter den store i Man C. drakt...eg hadde vorte skoffa viss ikkje

Anonym sa...

6 år si nokas ranet faktisk! sykt så tiå går når de ser tebage på nyheter så har skjedd..

Bjarne sa...

Ingar: Godt å sjå at du definere kampen så ein klassikar, for d va an utvilsomt:)

IM: Jo takk, får eg seia! Kjeme meir kavalkade, må bare få tid te å skriva ifrå dei siste årå. Go tur te hedningeland:)

Kneipp: Seff. Hadde liksom vore litt, ja, feil / merkeligt å lagt ut bilde av Peter S i Utd-drakt..

Silje: Jepp. Huska det som d va i går. Om eg ska velga 3 ting eg huske godt frå 2000-tallet (utenom sport, dvs: Istanbul) så må d bler 11 sept 01, NOKAS og tsunamien. Tiå går fort:)