4. jan. 2010

2000-tallet. En kavalkade.

2000-tallet er over. Det har gitt oss både glede og tragedie. Jeg prøver meg på en aldri så liten tiårs-kavalkade over viktige hendelser, innen samfunn og sport. (Kanskje også innen kultur om jeg skulle finne på det..).
Her kommer del 1, med et par hendelser fra 2000, 2001 og 2002.


2000


Overgangen til et nytt år var denne gangen litt utenom det vanlige. Vi skulle nemlig forlate 1900-tallet og gå inn i 2000-tallet. Mediene spådde dataproblemer og ja, hele samfunn var visstnok på randen til kollaps. Men det gikk bra, som det som oftest gjør.

Åsta-ulykken. Det nye året var 4 dager gammelt da det smalt. To tog frontkolliderte i stor fart ved Åsta, sør for Rena i Østerdalen. 19 mennesker omkom, mange av dem ble led en grufull død idet de ble slukt av den eksplosjonsartede brannen som oppsto. Ulykken var en nasjonal tragedie og fikk stor naturlignok stor oppmerksomhet. Ulykken viste at NSB sine sikkerhetsrutiner var svært mangelfulle. NSB uttalte senest idag at en slik ulykken nå ikke vil kunne skje igjen. La oss inderlig håpe de har rett!


En av de største togulykkene noen gang her til lands


Baneheia-saken. Sørlandet ble rystet av en grusom drapssak 19 mai. Lena Sløgedal Paulsen (10 år) og Stine Sofie Sørstrønen (8 år) blir funnet voldtatt og drept i det populære turområdet Baneheia i Kristiansand. Ugjerningen var særdeles brutal og likene ble funnet gjemt under granbar, og åstedet framsto som ryddet. Drapene rystet Norge, og førte til at det ble satt mer fokus på at kriminelle gjerninger mot barn må straffes hardere.





Dagbladet's forside etter drapene


Kursk. Den russiske ubåten "Kursk" sank til bunns i Nordishavet 13 august, etter det som skal ha vært en eksplosjon ombord. 118 mennesker omkom. Ulykken skapte politisk furore i Russland, der Putin ble beskyldt for ikke å ha gjort nok for å redde mannskapet. Mange av mannskapet levde mange timer etter eksplosjonen, og etterlot seg brev til sine kjære. Det spesielle - og kontroversielle - med denne ulykken var at omverdenen ikke fikk beskjed om ulykken før flere dager etter den skjedde..



Teori på hvorfor "Kursk" sank.


2001


Slobodan Milosevic. Den beryktede Milosevic overgir seg til politiet 1 april. Om han angret på aprilspøken, så var det dessverre for sent. Milosevic var tilhenger av et "Stor-Serbia", noe han promoterte under hans styre. Han gikk stadig til krig mot sine naboland for å nå dette målet. Han ble utleverte til FN og ble senere anklaget for 60 forskjellige punkter, deriblant etnisk rensing, folkemord, massevoldtekter, kort oppsummert: forbrytelser mot menneskeheten. Milosevic døde av hjerteinfarkt på cella si i 2006, og "slakteren fra Balkan" fikk aldri sin straff.

11 september. Det er nok å nevne datoen. Alle vet hva man sikter til. Terrorangrepet på Wordl Trade Center i New Tork rystet en hel verden. Mange mener også at vi nå kan snakke om før og etter 11. september 2001. Spekulasjonene omkring denne dagen er mange, men kort fortalt så fløy 2 fly inn i de 2 tårnene som utgjør World Trade Center. Det, og brannen og varmen, gjorde at begge tårnene kollapset. Totalt døde 2986 mennesker i angrepene.
Vi husker godt president Bush sin reaksjon når han fikk beskjed om angrepet..



11. sept sjokkerte en hel verden

2002

Euro. Året startet med at euroen, den felleseuropeiske myntenheten, blir lansert, og det på årets første dag. Euroen ble riktignok lansert 1. jan 1999 som elektronisk myntenhet, men først nå kom den i form av fysiske sedler og mynter. Den nye valutaen erstattet 12 nasjonale valutaer.

Ny valuta
Nederlands dødelighet. 1 april blir Nederland det første landet i verden som legaliserer dødshjelpt, også kalt eutanasi. Det var dessverre ingen aprilspøk..



Nederlandsk liberalisme på sitt verste..

Kongelig bryllup. Kanskje jeg blir beskyldt for å være en smule Se&Hør-aktig nå, men la gå. Det er allikevel ikke til å stikke under en stol at det er stor festivitas når det er snakk om kongelig btyllup. 24. mai giftet prinsesse Martha Louise seg med forfatteren og riksklovnen Ari Behn. Mens Behn er kjent for verbale krumspring er prinsessa mest kjent for å ha barn viss målet er å finne merkelige navn, samt å ha nærkontakt med engler.

Ingen kommentarer: