13. jan. 2010

2000-tallet. En kavalkade. Del 4.

Fjerde og siste del av kavalkaden vil alene handle om fjoråret, nemlig 2009.
Og det er nok av ting som er verdt å nevne ifra det Herrens år 2009.

2009


Kaos i Oslo. Krigen i Gaza engasjerte mange. 8 januar ble det arrangert en fredelig demonstrasjon til støtte for Israel og deres sak. I god norsk tradisjon så demoniserer norsk media Israel i enhver situasjon. Jeg var selv tilstede på denne demonstrasjonen, og jeg kan skrive under på at situasjonen kom fullstendig ut av kontroll. Det hagler flasker, steiner og brannbomber fra innvandrere som sto utenfor sikkerhetsgjerdet.
Men slike religiøse og ideologiske naboer så er det ikke rart det aldri blir fred i MidtØsten..


Oslo, januar 2009. Opptøyer og hærverk.

Afro-hysteri. Jeg skal være ærlig å si at at jeg er lei hele mannen, men det må nevnes. Barach Hussein Obama jr. blir den første afroamerikanske presidenten i USA. Valget av Obama som president skaper et enormt engasjement blant USA's svarte befolkning. Mange håper på bedre tider, ettersom Obama's slagord gjennom valgkampen var; "Yes we can".

Josef Fritzl. Incest-saken som rystet Østerike ender med at Josef Fritzl blir dømt til livstid i fengsel. Fritzl holdt sin egen datter som fange, og hun så ikke dagslys på 24 år. Fritzl voldtok sin datter utallige ganger, noe som endte med at hun fødte tilsammen 7 barn.


Josef Fritzl ble selve symbolet på ondskap.

Michael Jackson. Mannen som mange har kalt "Pop-kongen" dør. Ryktene begynner å gå på forskjellige kjendisnettsteder, og til slutt blit det bekreftet av politiet. Dødsfallet blir mottatt med sorg av hans beundrere over hele verden.

Norsk filmsuksess. Filmen "Max Manus" vinner hele 7 Amandapriser under utdelingen i Haugesund. Filmen ble en ubetinget suksess både på kino og dvd, og blir betegnet som en av de største norske filmsuksessene noensinne.



"Max Manus" - norsk filmsuksess.

Kongo-saken. Sagaen om Tjostolv Moland og Joshua French tar helt av i det de blir dømt til døden en rekke ganger. Rettsaken framstår som useriøst og direkte latterlig. Senere, i desember 2009, blir de igjen dømt til døden en rekke ganger. Moland og French er ikke overrasket over dødsdommene, og mener det viser Afrika på sitt verste.


To norske eventyrere.

Finnfast. Litt lokalstoff må til. 30 oktober 2009 åpnet tunnelsambandet som gjør øyene Finnøy og Talgje landfast. På nyåret kan Stavanger Aftenblad melde at mange bilister har mistet førerkortet i tunnelen og at staten har fått inn over en halv million i bøter. Om pengene hadde gått til finansiering av tunnelen så hadde den være inntjent rimeligt kjapt..


Den 5 685 meter lange Finnast-tunnelen.

Ymse sport. Litt av aktuelle sportshendelser i 2009: Peter Muller får sparken pga trakassering av en kvinnelig skøyteløper. Aalesund vinner cupfinalen etter en thriller-kamp mot lokalrivalen Molde. Magnus Carlsen fortsetter å imponere i sjakk, og Usain Bolt setter ny verdensrekord på 100-meter og 200-meter.

Ingen kommentarer: